מה זה חווית משתמש - UX?
חווית משתמש (UX – User Experience) הינה פרמטר קריטי מאוד בהצלחה של אתר או אפליקציה. אנשי המקצוע האמונים על יצירת חווית המשתמש באתר הם המאפיינים, הם אלה שמתווים את הדרך בעת הקמת האתר ולעתים גם ממשיכים ומבצעים שינויים על מנת לטייב את חווית השימוש באתר לאורך זמן. למה חווית המשתמש היא חשובה כל כך? מוזמנים לקרוא בכתבה הבאה:
למה חשוב לייצר חווית משתמש טובה?
1. הגברת זמן שהייה באתר
2. הגדלת כמות ההמרות
3. שיפור דירוג האתר בגוגל
4. הגדלת כמות משתמשים
5. הגדלת הריווחית
6. יצירת בידול ומודעות
הקטנת אחוז הנטישה מהאתר – ככל שלמשתמשים נוח יותר לגלוש באתר והם מצליחים בקלות לנווט בו, כך הסיכוי שינטשו אותו בטרם ביצעו את ההמרה שלה אתם מכוונים נמוך יותר.
הגדלת כמות ההמרות – תהליך נכון של אפיון הוא כזה שיודע לגרום למשתמשים באתר לבצע את הפעולות שבעל האתר הכריז כרצויות, למשל: השארת פרטים ליצירת קשר, רכישה באתר, הוספת פריטים לסל ועוד.
שיפור דירוג האתר בגוגל – חווית משתמש טובה תורמת גם לקידום אתרים SEO, בכך שהיא משפרת את דירוג האתר בגוגל. חווית משתמש טובה משליכה על היררכיית התוכן באתר, על אחוזי הנטישה, על אופי הגלישה באתר, וככל שגוגל מקבל סימנים שהאתר עונה לדרישותיהם של הגולשים בו, כך הדירוג שלו עולה במנוע החיפוש.
הגדלת כמות המשתמשים – כפועל יוצא של העלאת הדירוג בגוגל, חווית משתמש טובה בעצם גם תורמת להגדלת מעגל המשתמשים באתר.
הגדלת הרווחיות – בסופו של דבר, חווית משתמש טובה תשפיע על כל שאר הפרמטרים באתר ותביא גם להגדלת הרווחיות, מתוך היכולת לגרום לגולשים לנווט באתר בצורה שתניב רווחיות.
מהם הגורמים המשפיעים על חווית המשתמש?
ישנם ארבעה מרכיבים מהותיים ביצירת חווית משתמש אופטימלית:
- עיצוב: העיצוב נעשה בהתאם לקווים המנחים שנקבעו בעבודת האפיון. העיצוב צריך להיות אחיד לאורך כל הדפים באתר או באפליקציה וחשוב שהוא יהיה פונקציונלי – כלומר יעודד את ההנעה לפעולה שלה אנו מצפים מהגולש. באתרים רבים הגישה הרווחת היא של עיצוב מינימליסטי, שלא כולל אלמנטים רבים, שעלולים לבלבל את הגולשים.
- נוחות הניווט: חשוב מאוד שלמשתמשים יהיה נוח באתר, שתהיה היררכיה ברורה, סרגלי ניווט נוחים לשימוש, בולטות של אלמנטים מסוימים על פני אחרים וכל מה שיסייע למנוע נטישה של גולשים מהאתר.
- מהירות טעינת האתר: אחד הפרמטרים הקריטיים ביותר שמשפיעים על נטישת גולשים היא הפרמטר של מהירות עליית האתר. הציפייה של הגולשים היא שהאתר יעלה בתוך כמה שניות, אם זה לא קורה, הם פשוט נוטשים. הפרמטר הזה משפיע במיוחד גם על דירוג האתר בגוגל.
יש לכם אתר וורדפרס ואתם רוצים לקבל מידע נוסף? היכנסו לכתבה שלנו על שיפור מהירות טעינה באתרי וורדפרס - תוכן: איכות התוכן היא בסופו של דבר המרכיב המשמעותי ביותר ביצירת חווית משתמש חיובית. כדאי לשלב סוגי תוכן שונים – טקסטים המחולקים לפסקאות, לצד קטעי וידאו, תמונות, אינפוגרפיקה ועוד.
איך לשפר חווית משתמש?
יצירת חווית משתמש טובה היא הצעד המשמעותי ביותר בתהליך אפיון אתר או אפליקציה, לכן כדאי להשקיע בה. ריכזנו כאן כמה טיפים שיסייעו לכם לשפר את חווית המשתמש של הגולשים:
זה אולי הפרמטר המשפיע ביותר על חויית המשתמש וגם על דירוג האתר בגוגל, ולכן חשוב מאוד לוודא שזמן הטעינה של האתר ושל העמודים בתוכו הוא מהיר. זמן טעינה שעולה על יותר משניות בודדות עלול לגרום לנטישת גולשים, ולכן לפני שנפנה לטפל באלמנטים אחרים שעשויים לשפר את חווית השימוש באתר, חשוב שנוודא שהוא עולה מספיק מהר.
בימינו גלישה באתר או באפליקציה נעשית ממכשירים מגוונים, בעלי גדלי מסך שונים, ולכן יש ערך מאוד גדול לרספונסיביות של האתר. חשוב מאוד שהאתר יעבוד טוב וייראה נוח ונגיש בכל הדפדפנים ובכל המסכים. זה אחד מהפרמטרים החשובים ביותר בתחום של פיתוח אתרים ובשיפור חווית המשתמש, ולכן בהחלט הוא שווה את ההשקעה.
מי המשתמשים באתר שלכם? מה מאפיין אותם? מה התחביבים שלהם? מה הרקע הסוציו אקונומי שלהם? מה הם באים לעשות באתר? בשלב ראשון חשוב ליצור כמה דמויות (פרסונות) מפורטות ככל האפשר עם מאפיינים, המייצגות כמה קהלי יעד. יצירת הפרסונות נשענת על מחקר משתמשים מקיף וניתוח התנהגותי של המשתמשים הקיימים והפוטנציאליים. ברגע שתבינו מי הם קהלי היעד תוכלו להבין כיצד הם מעדיפים להשתמש באתר שלכם, אילו פיצ'רים הם הכרחיים מבחינתם, אילו מיותרים ומה עשוי לשפר להם את חווית השימוש.
איך הגולשים משתמשים באתר או באפליקציה שלכם? נהוג לומר שכמספר המשתמשים כך מספר אופני השימוש וזה כנראה לא רחוק מהמציאות. כל אדם נוהג לגלוש באתר ולחפש את מה שהוא צריך בדרך אחרת. חווית משתמש היא פועל יוצא של אופן השימוש של הגולשים באתר. לכן, חשוב מאוד למפות כמה תסריטי שימוש ולדרג את החשיבות שלהם – איזה תסריט הוא הפופולרי ביותר בקרב קהלי היעד, ולכן יקבל את החשיבות הגבוהה ביותר ואיזה פחות. חשוב ליצור חוויית משתמש, שבה כמה שיותר גולשים יצליחו למצוא את מבוקשם בניווט קל ונוח באתר. ממליצים לכם לאחר קריאת המאמר, להיכנס למדריך המקיף שלנו על תסריטי שימוש ובניית מסע לקוח
כיצד אתם מציגים לגולשים את המידע באתר? עיצוב מידע נכון תורם משמעותית לחוויית משתמש חיובית. חשוב שלמשתמשים באתר תהיה תחושת התמצאות ויהיה להם קל לנווט ולמצוא את אשר הם מחפשים, שהמידע יוצג באופן ברור וללא עומס ויזואלי. כדי להקל על המשתמשים יש ליצור מבנה היררכי שכולל מסך ראשי, שממנו קישורים לדפי קטגוריות ומהם קישורים לתתי קטגוריות וכן הלאה. כמו כן, חשוב לדאוג לתפריט ניווט פשוט ונגיש, שממנו ניתן להגיע בקלות לעמודים החשובים. חשוב גם לתת את הדעת לגודל וסוג הפונט, לגודל האובייקטים, לגודל הכותרות וכותרות המשנה וכיו"ב.
אין הזדמנות שנייה לרושם ראשוני. מחקרים מראים שגולש יישאר 3-7 שניות בלבד באתר חדש בטרם יחליט אם להמשיך לגלוש בו או לעבור לאתר אחר. לכן, כדאי מאוד להשקיע ברושם הראשוני שנוצר בכניסה לאתר. הגולש צריך לקבל את התחושה שהוא הגיע לאתר מקצועי, שמבין אותו ונותן לו מענה מהיר לציפיות שלו. אז איך יוצרים רושם ראשוני טוב? בעיקר בעזרת עיצוב גרפי המשפיע על התחושה, על ה- LOOK&FEEL ובעזרת מיקרו קופי שיבריק בניסוח מושלם שישאיר את הגולש אצלכם.
לכל משתמש שנכנס לאתר או לאפליקציה שלכם יש צורך כלשהו שהוא מבקש למלא. אם אנחנו רוצים להניע אותו לפעולה לעשות משהו אחר, שהוא לא בדיוק מה שהוא תכנן, זה צריך להיעשות באופן חכם ושקול ומומלץ לחשוב על כך בתהליך הראשוני של בניית האתר, במיוחד אם מדובר על בניית חנות וירטואלית. אם למשל משתמשת נכנסה לאתר כדי לרכוש אוברולים לתינוק שלה ואנחנו רוצים שהיא תגדיל את הקנייה שלה ותרכוש מוצרים נוספים, נצטרך להציע לה את התוספות האלה באופן נעים ובתזמון נכון, כדי שלא להסיח את דעתה מהמטרה הראשונית וכדי לא להטריד אותה בהצעות פרסומיות שעלולות להרגיז. לכן, חשוב לעצב ולמקם כל מסר וכל הצעה בצורה חכמה שמשתלבת בתסריט השימוש ומתאימה לאופי הלקוחות שלנו.
במבחני שמישות אנחנו בודקים את תסריטי השימוש שהכנו בעזרת משתמשים אמיתיים שמתאימים לפרסונות שהגדרנו. מהמבחנים האלו אנחנו יכולים ללמוד המון על ההעדפות של המשתמשים ולשפר את האפיון בהתאם.
במבחני A/B אנחנו בודקים גרסאות שימוש אצל מספר גדול של משתמשים וכך מחליטים איזו גרסה עדיפה יותר. למשל, מעצבים שני עמודי בית ובודקים כיצד המשתמשים פועלים בכל אחד מהם וכמה מהר הם מגיעים ליעדם.
איך לנתח חווית משתמש והתנהגות גולשים כמו מקצוענים?
המטרה של כולנו, בין אם אנחנו קשורים לתחום החיפוש הממומן, ה- SEO, או לכל היבט אחר של שיווק דיגיטלי רחב, היא להביא אנשים לאתרי האינטרנט שלנו. האתרים הם מוקדי העברת המסרים שלנו והמקום בו נוכל לגרום לקהלים שלנו לנקוט בפעולות מפתח.
כדי לעקוב אחרי התנהגות הגולשים, על מנת לשפר את מסעם דרך משפך המכירות עד היעד הסופי (המרה), אפשר להעזר בכמה כלים ספציפיים שיכולים להקל על חיינו:
חווית משתמש (UX) היא ככל הנראה הקטגוריה הרחבה ביותר של התנהגות גולשים וניתן לטעון כי כל התנהגות הגולש מושפעת ממנה. זה יכול להיות קשה לעקוב ולמדוד אותה, ולעיתים קרובות זה גם דורש שיתוף פעולה בין המעצבים, המפתחים, ואנשי הפרסום.
התנהגות אחריה יש לעקוב
- קליקים בתוך הדף ותנועת עכבר
- עומק גלילה
- דפוסי ניווט של משתמשים
- מבקרים בזמן אמת
- מהירות האתר
- עמודי נטישה
איך להשיג את הנתונים
ישנם כלים נהדרים בשוק שנותנים לנו את עומק ואיכות המידע שחסר ב- Google Analytics. אפשר לצפות במבקרים בזמן אמת כשהם מנווטים באתר, ובהקלטות של הפעילות שלהם באתר עם כלים כמו Lucky Orange, Crazy Egg,ו- Hotjar.
כלים אלו מאפשרים גם את היכולת לעיין בנתונים ובמצגות חזותיות שיכולות להאיר לנו נקודות מסוימות, כמו כמה עמוקה הייתה התנהגות הגולש, לאן מצביע סמן העכבר על המסך, כמה זמן הגולש נשאר בדף ועוד. יש הרבה מה להרוויח עם הכלים הללו, בנוסף למה שגוגל אנליטיקס יכולה לספק, וחשוב להסתכל על שניהם יחדיו כדי לקבל תמונה מלאה על חוויית המשתמש.
להיכרות עם Hotjar היכנסו: https://www.hotjar.com/
ומה לעשות עם הנתונים
עם נתוני חוויית משתמש בתוך הדף תוכלו לקבל החלטות ש:
- יעזרו לשמור את המבקרים בדפים
- יוודאו שהם רואים את התוכן שאתם רוצים שיראו
- ילמדו כיצד לשפר את זרימת הניווט כדי לדחוף אותם לדף הבא או לקריאה לפעולה
- יעזרו להבין את האופן בו משתמשים אכן משתמשים באתר, לעומת האופן בו תכננתם או רציתם
- יעזרו לכם לשפר נקודות בהם הגולשים נוטשים את האתר
תוכן הוא אבן היסוד של קידום אתרים אורגני, הוא מהווה דלק לשיווק, וכוכב של כל אסטרטגיה דיגיטלית.
התנהגות אחריה יש לעקוב
- שיתוף
- מעורבות
- זמני שהיה
- נטישות ויציאות מהאתר
איך להשיג את הנתונים
גוגל אנליטיקס הוא מקור ישיר נהדר לנתוני ביצוע תוכן. בעזרתו אפשר לסנן ולעקוב אחר העמודים הפופולריים ביותר, לגלות אילו ביטוי מפתח (אם הגדרנו את גוגל אנליטיקס כך שניתן לראות נתונים של חיפוש באתר) רוב אנשים מחפשים, לגלות את תדירות הביקורים ולעקוב אחרי ביקורים חוזרים, ולהבין לאיזה סוג תוכן יש את אחוז הנטישה הגבוה ביותר. כברירת מחדל, גוגל אנליטיקס עוקבת אחרי רוב המדדים הללו ופשוט צריך להעמיק ולסנן, ולראות כל שכבה ונקודת נתונים משמעותית.
ומה לעשות עם הנתונים
כאשר יש לנו נתונים שמראים לנו איזה תוכן מקבל את מירב המעורבות באתר, כיצד אנשים מגיעים לתוכן ומה הם עושים כאשר הם צורכים אותו ועוברים לשלב הבא, אפשר לעצב ולחדד עוד את אסטרטגיות התוכן שלנו ואת עבודת ה- SE0 (קידום אורגני). בשילוב נתוני התוכן עם נתוני UX שצוינו קודם, התמונה לגבי כיצד יש לעצב את התוכן לקטעים, עמודים, דפי משנה וכו’, מתבהרת.
המרות מוגדרות על ידינו. הן מה שאנחנו רוצים שהמבקרים באתר שלנו יעשו. בין אם מדובר באתר מסחר אלקטרוני, הגשת טופס לידים, או תת קבוצות מסוימות של יעדי מעורבות, אנו מודדים ביצועים מול יעד מסוים.
אופטימיזציה של מספר ההמרות למספר הביקורים היא המפתח כדי לוודא שהאתר מבצע ביצועים טובים ככל האפשר. בנוסף, הנתיב שמוביל להמרה מיידית, חשוב גם הוא.
בשלב בו הלקוחות הפוטנציאלים מוכנים לחקור עוד או לרכוש, צריך להקל עליהם, כך שיש למדוד את הצעדים המובילים ישירות להמרות.
התנהגות אחריה יש לעקוב
- משפך המכירות
- תהליך התשלום
- בדיקת טפסים
- שימושיות בעמוד
איך להשיג את הנתונים
יש כמה כלים נהדרים שיכולים לעזור עם CRO. אלו נעים מכלי גוגל אנליטיקס וכלים של UX (כמו Lucky Orange), וכלים לבדיקות משתנות (למשל Optimizely). בעזרת כלים אלה אפשר להגיע לתובנה כיצד אנשים עוברים את משפכי ההמרה המוגדרים באתר, כמו תשלום בקופה, או תהליך שליחת טפסים. אפשר גם לבצע בדיקות משתנות ולראות כיצד טפסים, תוכן ועמודים שונים מתנהגים. נתונים אלו עוזרים להבין איזה שדה גורם לגולשים לנטוש את האתר ולא להשלים את תהליך ההמרה.
לא יודעים כיצד ליצור משפך המרה משלכם?
היכנסו למדריך השלם ליצירת משפך מכירות שיווקי לעסק שלכם.
ומה לעשות עם הנתונים
כשזה מגיע לנתוני CRO, מדובר בנתונים רבי עוצמה, מכיוון שהם מבטיחים את מקסום ההחזר על ההשקעה בפעילויות שיווקיות, בשליחת תנועה רבה יותר לאתר והבטחת המרה רבה ככל האפשר. יש לבצע AB טסטינג לנקודות בהם יש נטישה, לכפתורי הנעה לפעולה, לעמודי נחיתה, לטפסים ולכמה שיותר אלמנטים טקסטואלי וויזואלים שמשפיעים ישירות על השלמת הפעולה.
לא כל ביקור באתר מוביל להמרה. מסע לקוח עשוי לכלול ביקורים מרובים באתר, לפני שהלקוח הפוטנציאלי עובר ממצב מחקר למצב רכישה. כדי לעזור לו לעבור לשלב הרכישה, צריכים לייצר מעורבות גבוהה.
התנהגות אחריה יש לעקוב
- שיתופי מוצרים / כתבות
- תגובות
- שיחות בצאט האתר
איך להשיג את הנתונים
תגובות ושיתופים ניתן למדוד ישירות דרך האתר דרך מערכת הניהול ואם יש מנגנון ספירות בעמוד, דרכו. באמצעות שימוש בלייב צ’אט ותכונות אוטומטיות, אפשר להשיג רמה חדשה של נתוני משתמשים. מעבר לניתוח נתוני דפים ותמונות של דף השאלות הנפוצות ותוכן העזרה, אפשר למעשה ליצור קשר ממשי עם מבקרי האתר. אתרים רבים כבר משתמשים בצ’אט חי או בצ’אט – בוטים ככלי עזר נוסף למבקרים, או ככלי מכירות.
ומה לעשות עם הנתונים
מהדאטא שניתן להשיג דרך הצ’אט והתבונה המלאכותית, אפשר למצוא שאלות נפוצות, בעיות, ולקבוע אם יש בעיה כלשהי עם UX (חווית משתמש), עם התוכן, עם תהליך ההמרה, ועוד.
נתוני אינטראקציה אנושית בזמן אמת הם שכבה נוספת שגוגל אנליטיקס אינה יכולה לספק לנו. אם הנתונים מראים כי ליותר מאדם אחד יש או אותה שאלה, כדאי שתמצאו דרך לענות עליה.
השיתופים יתנו לכם את ההזדמנות לראות איזה מוצרים או תכנים מעניינים יותר את הגולשים שלכם, כך שתוכלו לייצר מהם עוד ולהשביע את רצונם.
אם אתם באמת רוצים לחפור עמוק, להגיע אל מעבר למתרחש באתר, ולהבין מה המשתמשים רוצים, אתם יכולים ליצור סקר. ישנם כלים רבים (למשל SurveyMonkey) שניתן להתקין ולהפעיל בחינם או במחיר סביר. אתם יכולים גם לעשות מחקר של צד ראשון עם הלקוחות, הלקוחות הפוטנציאליים ובעלי המניות שלכם.
המטרה בהשגת נתונים חיצוניים היא למנף אותם באמצעות שיפורים באתר. תוכלו לגלות כל מיני נקודות חשובות, כמו מה אנשים חושבים על התוכן, המותג והניווט שלכם, או מדוע מישהו עשוי להרגיש יותר בנוח לבצע רכישה טלפונית מול ביצוע עסקה ברשת.
נתונים שמסבירים לנו את התנהגות הגולשים הם סופר חשובים. כולנו זקוקים להם, ולא משנה כיצד אנחנו מנווטים תנועה לאתר שלנו – קידום ממומן, אורגני וכו’.
אין דבר גרוע יותר מלגלות שפוספסה המרה רק מכיוון שטופס הרכישה לא עבר אופטימיזציה, או שהמבקרים לא הונחו בבירור לשלב הבא בתהליך הרכישה.
באמצעות שימוש בכלים ספציפיים בקטגוריות של חוויית משתמש, ביצועי תוכן, אופטימיזציה של שיעורי המרות (CRO), מעורבות, המרות, ונתונים חיצוניים, אפשר לפתח או להתאים מתודולוגיות כדי להבטיח שאנחנו על הדופק בכל מה שקשור לביצועי האתר ושמירה עליהם.
שיפור חווית משתמש – סיכום
יש להתייחס לשיפור חווית משתמש כפעולה שמסייעת להשגת המטרות של אתר. ללא חשיבה ותכנון של חווית גלישה חכמה מצד אחד ופשוטה מצד שני, לא תבינו מדוע גולשים מעדיפים את המתחרים שלכם, גם במקרה שהמוצר/שירות שלכם הכי נפלא בעולם.
אנחנו ב- GemPlan יודעים איך לנתח ולשפר חווית משתמש בצורה שמביאה ליותר תוצאות והמרות באתר! מוזמנים לפנות אלינו ולתת למומחים לעשות את העבודה.
יכול לעניין אותך גם: