gemplan חברת שיווק דיגיטלי ובניית אתרים

Progressive Web Apps

העתיד של אתרי אינטרנט ואפליקציות במובייל כבר כאן והוא זול ונגיש יותר מאי פעם.
זה עתיד שבו כל עסק, גוף או ארגון יכול לייעל את ההתנהלות הפנימית והחיצונית שלו בעלויות נמוכות, עם אוטומציה וללא צורך בהתערבות יד אדם והכי חשוב, תחזוק מינימאלי
בואו נחקור ביחד למה PWA זה העתיד ולמה זה מהווה תחליף מעולה ל Native Apps.

נתוני הגלישה בסמרטפון עולים בכל שנה, וככל שהשימוש בסמרטפון נעשה למטרות שונות, כך עולה השאלה מה החוויה הטובה ביותר שבעלי עסקים ירצו להעניק ללקוחותיהם. ההתלבטות המרכזית היא בין פיתוח אתר שמתאים לכל המסכים (כלומר רספונסיבי) לבין פיתוח אפליקציה, ואולי בכלל כדאי לשלב בין השניים. כאן בדיוק נכנסת לתמונה טכנולוגיית PWA – Progressive Web App (אפליקציות רשת מתקדמות), המאפשרת ליהנות משני העולמות.

מה זה Progressive Web App?

לפני שנתחיל לחקור ולהבין במה PWA יכולה להועיל לנו ולמה היא מהווה אלטרנטיבה מעולה לNative App כדאי שקודם נבין מה זה בעצם אפליקציות ווב מתקדמות.

קצת היסטוריה
האפליקציה הראשונה שנבנתה אי פעם הייתה שייכת למכשיר ה IBM Simon, שנבנה ב1994 – אנשים לא נהגו לקרוא למכשירים האלו סמארטפונים אז, אבל זה ללא ספק הסמארטפון הראשון.

מה זה Native Apps?
לפני שהתפתח הרעיון של PWA, כל האפליקציות היו כתובות לפלטפורמת אנדרואיד או IOS (או כמובן למכשירים יותר ישנים ופלטפורמות שונות). משמע, חברה שרצתה להחזיק באפליקציה הייתה חייבת לפתח בעצם שתיים, אחת לכל פלטפורמה\מערכת הפעלה – לרוב אנדרואיד ואייפון. אמנם איפיון האפליקציה (הנראות, הפיצ'רים והFeel) זהה בשתי הפלטפורמות, אך שפות התכנות שונות ולכן זה פיתוח של שתי אפליקציות בשתי סביבות שונות. אפליקציות נייטיב מאופיינות בפונקציונליות גבוהה, חווית משתמש וממשק ברמה גבוהה.

מה זה Hybrid Apps?
אפליקציות הייבריד כשמן כן הן, סוג זה של אפליקציות יכול להתאים ליותר מפלטפורמה אחת, ולעבוד גם בדפדפן (או חלקים מהאפליקציה), בדרך כלל זמן הפיתוח שלהן קצר יותר מאפליקציות נייטיב.

אפליקציות ווב
אפליקציות ווב

Progressive Web App - מאפינים עיקריים

אחרי שהבנו פחות או יותר את סוגי האפליקציות השונות הקיימות כיום, אנחנו יכולים להתחיל לחקור את ה- PWA (מניחים שהבנתם שזה הקיצור ל Progressive Web App).

פרוגרסיב ווב אפ הינה אפליקצית WEB, הכוונה שהיא רצה בסביבת דפדפן לא משנה מה הפלטפורמה. בין אם מדובר ב Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox  וכו', PWA תעבוד באופן חלק בכל אחד מהדפדפנים הנ"ל.

אפשר להגיד שפרוגרסיב ווב אפ זה בעצם סוג של אתר אינטרנט עם פונקציונליות של אפליקציית נייטיב, עם מראה ותחושה (UX/UI) של אפליקציית נייטיב אבל ללא תלות בסוג מערכת ההפעלה.

בגלל ש PWA רצה על דפדפן אין צורך בהתקנה, עידכון או כל שינוי אחר באפליקצייה עצמה, פשוט להכנס לכתובת אינטרנט והאפליקצייה מחכה שם לשימוש.

אפליקצית ווב (PWA) - יתרונות

  • למרות שהחוויה היא של אפליקציה, מדובר למעשה באתר אינטרנט לכל דבר, ולכן הוא נסרק ע"י גוגל ומאונדקס. אפשר גם לבצע עליו פעולות קידום אתרים כמו בכל אתר אחר. 
  • האתרים שמפתחים בעזרת PWA הם רספונסיביים, כלומר ניתן לגלוש בהם מכל מכשיר. 
  • כאמור, האתר מתנהג כמו אפליקציה, וזה אומר, בין היתר, מעבר חלק בין דפים, אפשרות גלישה גם כשהמכשיר אינו מחובר לאינטרנט, שליחת התראות למשתמשים, שימוש במצלמה וביכולות האיתור והמיקום ועוד.
  • אפליקציות PWA הן בטוחות יותר, משום שהן מוגנות בטכנולוגיית https, שמונעת מהאקרים לצפות במידע, להחליף תוכן, לשתול מידע ועוד פעולות שכאלו.
  • בזכות שליחת התראות למשתמשים (הודעות פוש) ניתן להגדיל את הסיכוי שלקוחות יחזרו לאתר. כך למשל, אם לקוח לא השלים קנייה, נשלחת לו התראה שמזכירה לו לחזור ולהשלים את הרכישה.
  • ניתן להתקין את האפליקציה על מסך הבית, וכך נוצרת גישה נוחה ומהירה לאתר. 
  • התקנת אפליקציית הרשת היא חוויה פשוטה בהרבה מהתקנת אפליקציה רגילה. אין צורך להיכנס לחנות ולהוריד ואז ליצור קיצור דרך וכו', כאן הדרך קצרה יותר –  האתר מציע לגולשים באתר להתקין את אפליקציית הרשת שלכם, הם רק צריכים להקליק על כפתור "אשר" ואז מופיעה האפליקציה במסך הבית של המכשיר. 
  • אפליקציות PWA יודעות להתאים את עצמן לכל סביבת פיתוח: אנדרואיד, אפל, וווינדוס פון ועוד.. אין צורך לפתח בהתאמה למערכת הפעלה
  • מהירות הטעינה של אפליקציות רשת והגלישה בהן גבוהות מאלו של אפליקציות רגילות.
אפליקציות ווב
אפליקציות ווב

האם לפתח אתר מותאם או אפליקצית ווב (PWA)?

השאלה מה הצורך שלכם.
כהגדרה – אפליקציה הינה תוכנה נקודתית שבאה לתת מענה לבעיה ספציפיפית.

ככל שהמטרה והאפיון של האפליקציה יהיו יותר ממוקדים ויותר מדוייקים אנחנו יכולים להיות יותר בטוחים שהאפליקצייה תגשים את המטרה שלשמה נוצרה והרווחיות והכדאיות שלה עולים.

פיתוח Progressive Web App מותאמת אישית לצרכי העסק שלכם תפתור לכם את האתגרים שאותם אתם מעוניינים לפתור בעלות נמוכה בזמן פיתוח קצר ולטווח הארוך!

אפליקציות PWA הופכות למבוקשות יותר והיתרונות שלהם רק גדלים עם הזמן. אפשר להעריך שעם הזמן הן יתפסו נפח גדול יותר מזה של האפליקציות הרגילות, בשל עלות הפיתוח המשתלמת וההתאמה שלהן ליותר סוגים של בעלי עסק וחברות.

דוגמאות לאפליקציות PWA

אלי אקספרס (Ali express): אולי אתר המסחר האלקטרוני הכי פופולרי אחרי אמאזון. לפני מספר שנים עברה אלי אקספרס להשתמש באפליקציית PWA והתוצאות בעקבות כך היו מדהימות – חוויית המשתמש השתפרה פלאים, עלייה של למעלה מ- 100% בהמרות למשתמשים חדשים, יותר עמודים שנצפו בכל ביקור ויותר זמן שהייה בכל ביקור.

 

סטארבקס (Starbucks): החברה ביקשה לשפר את חוויית המשתמש בכל הקשור בהזמנות מקוונות, ולכן החלה לפתח אפליקציית PWA. האפליקציה מאפשרת ללקוחות גלישה נוחה בתפריט, התאמה אישית של ההזמנות, הוספת פריטים לעגלה ורכישה, וכל זה גם מבלי שיהיה להם אינטרנט זמין במכשיר. המעבר לאפליקציית ווב מתקדמת הביא להכפלת מספר המשתמשים המבצעים הזמנות מקוונות מהרשת. 

 

יאמלי (Yummly): יאמלי היא פלטפורמת בישול חכמה, שיודעת להמליץ למשתמשים בה על מתכונים המותאמים להם באופן אישי, רשימת קניות ועוד, בהתאם לנתונים שהמשתמש מזין בה, כמו: הרגלי תזונה, רמת מיומנות בישול ועוד. אפליקצית הווב של יאמלי מציעה מנוע חיפוש לאוכל, בישול ומתכונים מתוך יותר ממיליון מתכונים שמקורם באתרי מזון מובילים, בלוגים ומותגי אוכל מקומיים. את התוצאות ניתן לסנן לפי מרכיבים, תזונה, אלרגיה, מחיר, זמן ועוד.

קבלו עוד דוגמאות של אפליקציות ווב

אפליקציות ווב

שאלות נפוצות על Progressive Web Apps

  • רספונסיביות (מתאימות לכל גודל מסך)
  • יכולות לפעול במצב לא מקוון או כשיש חיבור חלש לאינטרנט
  • נראות ומתנהגות כמו אפליקציות רגילות
  • תמיד מעודכנות
  • בטוחות (הגלישה היא באמצעות HTTPS)
  • ניתנות לאיתור ע"י מנועי החיפוש
  • במכשירי אנדרואיד ניתן לשלוח למשתמשים הודעות פוש
  • ניתנות להתקנה ולהסרה (סמל האפליקציה מופיע במסך הבית)
  • ניתנות לשיתוף בקלות.

את אפליקציות PWA אין צורך להוריד מתוך חנות האפליקציות, אלא הן קיימות בענן וניתן להשתמש בהן כמו בגלישה בדפדפן. עם זאת, ניתן לשמור את סמל האפליקמיה על מסך הבית ולחזור אל האפליקציה בקלות כשרוצים בכך.

כן, ניתן להפעיל מצלמה הן באנדרואיד והן ב- IOS. עם זאת, אין למכשירי אפל וגם לחלק ממכשירי האנדרואיד גישה לתכונות מתקדמות של המצלמה.

כן, הן יכולות לפעול אופליין הן באנדרואיד והן ב- IOS. הן עושות זאת על ידי איסוף נתונים אודות אופי השימוש בהן והאינטרקאציות של המשתמש באפליקציה.

בחלק ממכשירי האנדרואיד תהיה גישה לבלוטוס, אבל מדובר בגישה מוגבלת שתלויה ברמת החיבור הקיים.

דפדפנים רבים, במכשירי אנדרואיד ובמכשירי אפל, תומכים בגישה ל- GPS שבטלפון, ביניהם: Chrome, Edge, Safari ועוד.

לא קיימת גישה כזאת, לא באנדרואיד ולא ב- IOS

ובכן, זאת הסיבה העיקרית שלעתים מעדיפים לפתח אפליקציות רגילות ולא PWA, היות ובמערכת IOS של אפל לא ניתן לשלוח הודעות פוש למשתמשי האפליקציה, אלא רק במכשירי אנדרואיד. ייתכן שהדבר ישתנה בגרסה הבאה שתוציא אפל ל- IOS.

הפיתוח והאחזקה של אפליקציות PWA זולים יותר מאשר באפליקציות רגילות, ולכן בחירה בהן יכולה לחסוך בעלויות ולהתאים לעסקים בתחילת דרכם או עם תקציב מוגבל.

פיתוח אפליקציות PWA טומן בחובו אפשרויות רבות, אבל הוא לא מתאים לכל אתר ולכל צורך. 
מתלבטים האם הפתרון הזה מתאים לעסק שלכם? צרו קשר ונמשיך משם 🙂

בטח, שתפו

גלו עוד על Progressive Web Apps

תפריט נגישות

דברו איתנו

רוצים להיות הראשונים?
2CLICK REVIEW 
שני קליקים ויש לכם ביקורת
השאירו פרטים והירשמו לגרסת הבטא